הכנה לבחינה הפסיכומטרית ובחינות להתנסות

הנחיות ללמידה עצמית בתחום החשיבה המילולית

היכרות ותרגול - הדרך הטובה ביותר להתכונן לפרקי החשיבה המילולית היא להכיר היטב את סוגי השאלות והמטלות בבחינה ולתרגל אותן כמה שיותר.

לימוד מילים - מטרת הבחינה הפסיכומטרית אינה למדוד יכולת שינון מילים. עם זאת, הצלחה בתחום החשיבה המילולית מחייבת ידע בעברית והבנה של טקסטים בעברית. המתכונת הנוכחית של הבחינה אינה כוללת שאלות מסוג "מילים וביטויים". עם זאת, נדרשת הבנת מילים וביטויים בהקשרם כשהם מופיעים בשאלות הבנה והסקה ובקטעי הבנת הנקרא. חומרי הכנה רבים מכילים רשימות ארוכות של מילים קשות, אך אנו ממליצים שלא להקדיש זמן רב לשינון מילים. את זמן ההכנה שלכם מוטב להקדיש לתרגול פתרון שאלות מהבחינה. אם במהלך התרגול נתקלתם במילה לא מוכרת, זאת הזדמנות טובה ללמוד אותה.

מטלת הכתיבה - יכולת כתיבה, כמו שאר הכשרים הנמדדים בבחינה, מתפתחת בהדרגה עם השנים בדרכים מגוונות, כגון לימודים בבית הספר, קריאה והתנסות בכתיבה. לפיכך, רוב ההכנה לבחינה כבר נעשתה בזמן הלימודים בבית הספר היסודי ובבית הספר התיכון ובהתנסויות במהלך החיים. אף שההכנה הטובה ביותר היא עבודה הדרגתית הנעשית במשך שנים רבות, תרגול מרוכז לפני הבחינה עשוי לשפר את ההישגים בבחינה. כדאי אפוא להכיר את ההוראות הנוגעות למטלת הכתיבה, וכמובן לבצע את המטלות לדוגמה ולקרוא ביסודיות את ההסברים להערכות שניתנו להן.

בקישור המצורף תמצאו הסבר מפורט, כולל הנחיות ועצות, לגבי מטלת הכתיבה והאופן שבו היא מוערכת - דוגמאות והסברים על שאלות הבחינה - מטלת הכתיבה. רשימה חלקית של המטלות שהופיעו בבחינות עד כה אפשר למצוא כאן. נוסף על כך, מומלץ לקרוא מאמרי דעה בעיתונים ולנתח את דרך בניית הטיעון בהם.

מטלות כתיבה כדאי לתרגל במסגרת הזמן המוקצב. שלבי העבודה המומלצים בכתיבת חיבור הם אלה: הבנת הנושא, בניית שלד רעיוני, כתיבה ועריכה. כתבו את החיבור בשפה רהוטה על פי השלד והתכנים שגיבשתם. זכרו לערוך את הטקסט שכתבתם, וודאו שהטקסט שכתבתם מקיף את מספר השורות הנדרש.

לאחר שסיימתם, קראו את החיבור שוב וחשבו אם הייתם מתנסחים אחרת, ואם כן כיצד. כעת נסו לכתוב את החיבור שוב. בחנו את ההבדלים בין הניסיון הראשון והשני שלכם, ונסו להפיק מכך לקחים לפני תרגול המטלה הבאה.

הנחיות ללמידה עצמית בתחום החשיבה הכמותית

היכרות ותרגול - גם בפרקי החשיבה הכמותית הדרך הטובה ביותר להתכונן היא להכיר היטב את סוגי השאלות בבחינה ולתרגל אותן כמה שיותר.

ריענון - התחילו בחזרה על אלגברה בסיסית ועל גאומטריה בסיסית. בקישור זה מפורטים כל הנושאים שמומלץ להכיר לקראת הבחינה בתחום הכמותי. מומלץ להכיר היטב נוסחאות וכלים מתמטיים שיכולים לסייע בפתרון מהיר של שאלות, כמו לוח הכפל והחזקות, נוסחאות הכפל המקוצר ושלשות פיתגוריות. כמו כן חשוב להכיר את כל המונחים הקשורים לאלגברה וגיאומטריה, כמו שמותיהם של המצולעים. פירוט מלא של כל המונחים מופיע בקישור זה.

פתרון בחינה מלאה (סימולציה)

הכנה מראש - כדאי להצטייד בכמות מספקת של מבחנים לצד פתרונותיהם. מאגר גדול של מבחנים כאלה אפשר למצוא באתר המרכז. חשוב להתחיל בתרגול פתרון בחינות מלאות די זמן לפני המבחן.

תרגול - בשבועיים האחרונים שלפני הבחינה כדאי לתרגל פתרון בחינות מלאות. אל תפתרו יותר מבחינה אחת ביום. בכל יום פתרו מבחן אחד, נוחו ואז תחקרו את ביצועיכם. נסו לתרגל את הבחינה בתנאים דומים ככל הניתן לאלה שבמבחן האמתי. אם אפשר, שבו בכיסא עם משענת יד והשתמשו בעפרונות ובשעון עצר. עליכם לעמוד בזמנים המוקצבים, ולא להתקדם מהר יותר אם סיימתם פרק לפני הזמן שהוקצב לו. אם נותר לכם זמן בתום פרק, כדאי לחזור אל שאלות שלא הייתם בטוחים בפתרונן. אם אינכם מספיקים לענות על כל השאלות בפרק, נחשו את התשובות לשאלות הנותרות וסמנו לעצמכם לחזור אליהן בתום התרגול ולבדוק מה התשובות הנכונות.

תחקור - השוו את טופס התשובות שלכם לפתרון הנכון של הבחינה וסמנו את כל השגיאות. חזרו לשאלות שטעיתם בפתרונן ונסו להבין את הטעות ואת הפתרון הנכון. בדקו אם הטעות שלכם נבעה מחוסר תשומת לב או מאי הבנה של נושא כלשהו. במקרה השני, מומלץ לחזור על הנושא ולתרגל בו שאלות נוספות. חזרו גם לשאלות שאת התשובות עליהן ניחשתם. כדאי לנסות להיזכר באופן שבו ניהלתם את הזמן במהלך הבחינה ולחשוב אם אפשר לשפר אותו. מכל תרגול ותחקור כדאי להפיק כמה לקחים עיקריים ולנסות ליישמם בתרגולים הבאים.