הכנה לבחינה הפסיכומטרית ובחינות להתנסות

מהי תרומתם של מכוני הכנה לשיפור הציון בבחינה?

למעלה מ-80% מהנבחנים בבחינה הפסיכומטרית מעידים על כך שהם מתכוננים לבחינה באמצעות קורס הכנה. אי-אפשר לברר בקלות מהי התועלת של השתתפות בקורס כזה לעומת הכנה עצמית לבחינה, אך הממצאים מראים כי התועלת שנבחנים החוזרים על הבחינה מפיקים מקורסי הכנה כמעט שאינה עולה על התועלת שהם מפיקים מהכנה עצמית - כ-15 נקודות (*דוח 405). ממצאים אלו דומים הן לממצאי מחקרים שפורסמו בעבר לגבי הבחינה הפסיכומטרית (**דוח 232***דוח 218) והן לממצאים שפורסמו בספרות העולמית (למשל לגבי מבחן ה-SAT, המקבילה האמריקאית של הבחינה הפסיכומטרית).

חשוב להדגיש כי לא ניתן להסיק מן המחקרים מסקנות גורפות בשאלה איך כדאי להתכונן לבחינה. עם זאת, ניתן ללמוד מהם כמה עשוי הקורס לתרום בהשוואה להכנה עצמית ולהגיע בעזרתם להחלטה אם להשקיע כסף רב בהכנה לבחינה או להסתפק בהכנה עצמית זולה.

הכנה נפשית (הפחתת חרדות)

כמעט כל אדם שניגש לבחינה שהישגיו בה צפויים להשפיע במידה ניכרת על חייו חש מידת מה של מתח. תופעה זו אינה בהכרח בעייתית. למעשה, מחקרים מראים שמידה מתונה של מתח תורמת ליכולת הריכוז וההתמקדות בעת ההתכוננות לבחינה ובמהלכה. ואולם, יש מי שאצלם עוצמת המתח גבוהה מדי, והם חווים חרדה של ממש לפני בחינות - דבר המפריע להם להתכונן אליהן ולפתור אותן. תופעה זו מכונה “חרדת בחינות”. לחרדת בחינות יכולים להיות ביטויים גופניים, כמו כאבי בטן וראש, בחילה, הזעה, קשיי נשימה, שלשולים ודופק מואץ. יכולים להיות לה ביטויים רגשיים, כמו חששות מכישלון בבחינה ומהשלכותיו, או מאכזבה מצד הסביבה (הורים, חברים וכדומה), חששות העשויים להביא לעתים לידי חוסר יכולת לפעול. לחרדת הבחינות עלולים להיות גם ביטויים ברמת התפקוד השכלי, כמו קושי בהבנת הנדרש בבחינה, קושי בביטוי הידע והיכולת, שכחה, בלבול, חוסר ריכוז ו”בלק אאוט”. נוסף על כך, חרדת בחינות עלולה להיות נבואה המגשימה את עצמה: החשש מחוסר תפקוד בעת הבחינה מייצר חרדה, וזו בתורה מגבירה את הסיכוי לחוסר תפקוד.

חרדת בחינות נפוצה הרבה יותר ממה שמקובל לחשוב. יש הסובלים מתופעה זו אך חשים שהם היחידים שסובלים ממנה בסביבתם, ולכן הם מתביישים לספר על תחושותיהם לסובבים אותם. ואולם, שיתוף בתחושות אלו יכול לסייע מאוד בהתמודדות עמן ולהפחית את החשש מפני תגובות שליליות של הסביבה. נוסף על כך, כיום קיימות שיטות רבות וטובות להתמודדות עם חרדת בחינות. מומחים בתחום מציעים דרכים מגוונות להרפיה לפני הבחינה ובמהלכה: תרגילי נשימה, דמיון מודרך ועוד. לפעמים, כאשר שיטות אלו אינן מספיקות ואדם חווה חרדה עזה מאוד, רצוי לשקול לגשת לאנשי מקצוע המומחים בטיפול בתחום זה. מומחים כאלו יודעים ללמד את מי שסובל מחרדת בחינות לזהות את גורמי החרדה, לנטרל אותם ולהתייחס למבחן ולמשמעותו בצורה מציאותית, כמשימה שיש להתמודד עמה ולא כאויב מסוכן. כך אפשר לצמצם את היקף התגובות הגופניות והנפשיות השליליות המפריעות להתכונן לבחינה ולהיבחן, ואולי אף להכחידן לגמרי.

המלצות כלליות לגבי הכנה לבחינה

ההמלצות המובאות כאן נועדו להציע לכם עקרונות כלליים המתאימים למרבית המקרים. ההמלצות אינן חוקים, ואין חובה לפעול לפיהן.

הגדרת ציון מטרה - כדאי לברר מהו הציון שאתם זקוקים לו כדי להתקבל לחוג שאתם מעוניינים ללמוד בו. כך תוכלו להגדיר לעצמכם יעד ולהחליט עד כמה אתם רוצים להשקיע בהכנה.

היכרות עם הבחינה - כדאי להכיר מראש את מבנה הבחינה, את סוגי השאלות בה ואת ההנחיות הניתנות בה לנבחנים. כך יפחתו חרדותיכם מהבחינה, ותוכלו לפתור אותה ללא עיכובים מיותרים.

השגת חומרי לימוד - חומרי לימוד ותרגול לבחינה הפסיכומטרית אפשר לקנות או להשיג ממכרים. מאל”ו ערב לאיכות חומרי ההכנה שהוא מפתח (דוגמאות והסברים לשאלות הבחינה) אך אינו יכול לערוב לאיכותם של חומרי ההכנה המסחריים הקיימים בשוק. חשוב לדעת שלא כל חומרי הלימוד הקיימים בשוק איכותיים באותה מידה. כל ספר לימוד מדגיש סוגים אחרים של שאלות וסוגים אחרים של דרכי פתרון, ולכן כדאי להשתמש בחומרי לימוד מגוונים.

תנאי לימוד - כדאי להכין פינת לימוד שקטה, נוחה ורחוקה מגורמים מסיחי דעת (מחשב, טלפון). הקפידו ללמוד כאשר אתם רגועים, שבעים ורעננים. כאשר מתרגלים פתרון של פרק או בחינה שלמה, כדאי לעשות זאת בתנאים הדומים ככל האפשר לתנאים בבחינה עצמה.

תמיכה קבוצתית - אם אינכם אוהבים ללמוד לבד, כדאי לנסות למצוא מכרים שנוח לכם ללמוד אִתם. כדאי לספר לאנשים המצויים בסביבתכם הקרובה (משפחה, חברים) שאתם בעיצומן של הכנות לבחינה, וכך תוכלו לקבל מהם תמיכה במידת הצורך (עידוד או סיוע בלמידה). אפשר להיעזר גם בפורומים באינטרנט העוסקים בהכנה לבחינה.

*דוח 405 - התועלת של קורסי הכנה מקצועיים לבחינה הפסיכומטרית בהשוואה להכנה עצמית, בקרב נבחני עברית וערבית

**דוח 232 - התועלת של קורסי הכנה לבחינה הפסיכומטרית בהשוואה להכנה עצמית

***דוח 218 - The Effect of Coaching on the Predictive Validity of Scholastic Aptitude Test