בנפרד מהבחינה הפסיכומטרית
לפני הבחינה
ודאו שאתם מכירים את מבנה הבחינה ואת סוגי השאלות שיש בה. מידע בנושא תוכלו למצוא כאן. מומלץ לנסות לפתור בחינות משנים קודמות. בחינות להתנסות תוכלו למצוא כאן.
רכזו את כל מה שעליכם להביא איתכם לבחינה:
- התעודה המזהה שבעזרתה נרשמתם לבחינה – תעודת זהות או דרכון. בלעדיה לא תורשו להיבחן.
- שני עפרונות, מחק ומחדד.
רצוי להביא גם:
- טופס זימון לבחינה – כדי להזכיר לכם את מקום הבחינה ואת מועדה המדויק.
- מזון ומשקה – בחינת יע"ל אורכת שעה וחצי בלבד, כך שאין צורך להצטייד לזמן ארוך. עם זאת אפשר להביא בקבוק שתייה ומזון קל. רצוי להימנע ממזונות שאכילתם או ההתעסקות בעטיפתם עלולות להרעיש במהלך הבחינה.
- אטמי אוזניים פשוטים (אם אתם זקוקים להם) – אין להשתמש באטמים המחוברים ביניהם בחוט.
- בגדים מתאימים – הביאו בחשבון שכיתת הבחינה עלולה להיות קרה או חמה משציפיתם.
ודאו שאתם יודעים כיצד להגיע למקום הבחינה כדי שלא תאחרו. הבחינה נערכת בקמפוסים רבים ברחבי הארץ, וכיתות הבחינה פזורות ברחבי הקמפוסים. איתור הכיתה הנכונה בקמפוס אינו תמיד פשוט, והוא עשוי לדרוש זמן רב משציפיתם. על כן מומלץ לברר היכן בדיוק בקמפוס הבחינה נערכת, כיצד כדאי להגיע לקמפוס (ברכב פרטי או בתחבורה ציבורית), היכן כדאי לחנות וכיצד להגיע ממקום החנייה (או מתחנת התחבורה הציבורית) אל כיתת הבחינה. באתרי הבית של המוסדות האקדמיים שהבחינה נערכת בהם מופיעות מפות והוראות הגעה. כמו כן, ראו דרכי הגעה למקומות הבחינה ומפות הקמפוסים.
לאחר שאיתרתם את כיתת הבחינה שלכם, עליכם לבדוק ששמכם מופיע ברשימה שעל דלת הכיתה. אם שמכם אינו מופיע ברשימה, יש לפנות לבוחנים בהקדם. אין להיכנס לכיתת הבחינה עד שיורו לכם הבוחנים לעשות זאת.
במהלך הבחינה אין להשתמש במכשירים הבאים: טלפונים ניידים (גם לא בתור שעון), מכשירי קשר, מצלמות, מכשירי הקלטה, אוזניות, מחשבים, טאבלטים, מחשבונים, שעונים מצפצפים או שעונים שיש בהם מחשבון, נגני מוזיקה וכל חפץ שעלול להרעיש או להפריע לנבחנים האחרים. עם הכניסה לכיתת הבחינה תתבקשו לכבות את המכשירים האלקטרוניים, להכניסם לתיקיכם ולהניח את התיקים בפינת הכיתה. חובה לכבות טלפונים והתראות של שעונים כדי שאלו לא ישמיעו קולות ויפריעו למהלך הבחינה. כמו כן, במהלך הבחינה אין להשתמש במילונים, בספרים, בדפים ובחומר עזר אחר (אם תזדקקו לדפי טיוטה, תוכלו להשתמש בדפי חוברת הבחינה ובהם בלבד). נבחן שיימצא ברשותו מכשיר אלקטרוני או חומר עזר אסור בזמן הבחינה ייאלץ לעזוב את הבחינה מייד.
הבחינה אורכת כשעה וחצי, אין בה הפסקות ובמהלכה לא תתאפשר כניסת אורחים לכיתות או מסירת הודעות לנבחנים.

בזמן הבחינה
הקשיבו להוראות הבוחנים ופעלו לפיהן.
לפני תחילת הבחינה יחלקו לכם הבוחנים את חוברת הבחינה ואת גיליון התשובות. בחוברת הבחינה ארבעה פרקים: שלושה פרקים של שאלות ברירה ופרק אחד ובו נושא לחיבור. לגיליון התשובות שני צדדים. מצידו האחד של הגיליון יש לסמן את התשובות לשאלות בפרקי הברירה, ומצידו השני של הגיליון יש לכתוב את החיבור.
הבוחנים יודיעו לכם מתי אפשר לפתוח את החוברת ולהתחיל בבחינה, מתי עליכם להפסיק למלא את גיליון התשובות ומתי עליכם לעבור לפרק הבא. אסור לשנות תשובות שסימנתם לאחר תום הזמן המוקצב לפרק, ואסור לחזור לפרק קודם. אסור גם לעבור לפרק אחר לפני שהבוחן הורה לעשות זאת, אפילו אם נשאר לכם זמן. אם תפרו את ההוראות האלה – בחינתכם תיפסל.
במהלך הבחינה אין לצאת מכיתת הבחינה. נבחן שירצה לצאת לשירותים ירים את ידו, ובוחן ייגש ללוות אותו. היציאה לשירותים היא על חשבון זמנו של הנבחן. לא תתאפשר יציאה למטרות אחרות (הפסקת סיגריה, קניית שתייה וכדומה).
הקפידו על התנהגות נאותה במהלך הבחינה. יש לנהוג בצורה המכבדת את הבוחנים ואת הנבחנים האחרים. אין להרעיש או לגרום להפרעה כלשהי במהלך הבחינה. אם ברצונכם לקרוא לבוחנים, הרימו את ידכם.
בחינה נפרדת
פרקי הברירה
שלושת הפרקים הראשונים בבחינה מורכבים משאלות ברירה. הזמן המוקצב לכל פרק מצוין בראשיתו. קריאת ההוראות נכללת בזמן המוקצב. הזמן המוקצב לכל פרק מיועד לכל השאלות יחד. בתום הזמן המוקצב לכל פרק תקבלו הוראה לעבור לפרק הבא.
בפרקי הברירה שאלות מכמה סוגים. לפני כל סוג שאלות מופיעות ההוראות הנוגעות לו. אומנם ההוראות מופיעות גם בחוברת ההדרכה לבחינה, אך אל תסתמכו רק על היכרותכם איתן: קראו שוב את ההוראות בקפידה. טעות בהבנת הוראה עלולה לגרום לטעויות במענה על כל השאלות שההוראה נוגעת להן. מלבד זאת, בבחינה עשויות להופיע הוראות חדשות, שאינכם מכירים. לפני שתבחרו בתשובה הנכונה, חשוב מאוד שתקראו בקפידה את השאלה עצמה ואת כל התשובות המוצעות. שימו לב למה שנדרש מכם בכל שאלה, ורק אז ענו עליה.
לכל שאלה בפרקי הברירה מוצעות ארבע אפשרויות תשובה, ומהן עליכם לבחור את המתאימה ביותר. עליכם לבחור אפשרות אחת בלבד. את התשובות לפרקי הברירה יש לסמן בגיליון התשובות. הקפידו על סימון נכון של התשובות: בפרק המתאים ובשאלה המתאימה. גיליון התשובות של פרקי הברירה נסרק באמצעות קורא אופטי, המזין את הנתונים ישירות למחשב. מומלץ לסמן את התשובות בעיפרון, שמאפשר מחיקה ותיקון.

לפניכם קטע מגיליון התשובות.
כדי לסמן תשובה עליכם למלא את האליפסה שמספר התשובה הרצויה מופיע בה, וזאת בצורה הבאה: 
לדוגמה: נניח שאתם עונים על שאלה 2 והחלטתם שהתשובה הנכונה היא 3. עליכם לחפש את האליפסה המתאימה (מספר 3) בעמודה של שאלה 2, ולמלא אותה באופן כזה:

שימו לב!

הסימון היחיד הנכון הוא השחרת כל האליפסה, ובתוך גבולותיה בלבד. סימן אחר – קו אנכי, קו אופקי, עיגול וכדומה – לא ייקרא!
בכל עמודת שאלה עליכם למלא אליפסה אחת בלבד. אם תמלאו יותר מאליפסה אחת תיפסל תשובתכם, גם אם אחת התשובות שבחרתם נכונה. אם אתם רוצים לשנות את התשובה שסימנתם, מחקו את הסימן השגוי בעזרת מחק נקי וסמנו את התשובה שברצונכם לבחור. הקפידו למחוק היטב את הסימון השגוי, אחרת ייתכן שהקורא האופטי יטעה בקריאת התשובה. ודאו שאתם מסמנים את התשובה על כל שאלה במקום המתאים לה. אם דילגתם על שאלה בחוברת הבחינה, ודאו שדילגתם גם על המקום המתאים לה בגיליון התשובות. המשיכו לענות על השאלות שאחריה, והקפידו תמיד שמספר השאלה יהיה גם מספר העמודה שאתם מסמנים בה את תשובתכם. את האליפסות יש למלא בזמן המוקצב לפרק. לאחר תום זמן זה לא יינתן זמן נוסף למילוי גיליון התשובות.
אין לקמט את גיליון התשובות, אין להדביק עליו נייר דבק, ואין לכתוב או לסמן עליו דבר מחוץ למקומות המיועדים לכך. פעולות אלו עלולות לשבש את הקריאה האופטית ולפגוע בציון. אם גיליון התשובות שלכם נפגע (נקרע, נרטב וכדומה), הרימו את ידכם ודווחו לבוחנים. אם אתם זקוקים לנייר טיוטה, כלומר למקום לרשום לעצמכם הערות בזמן פתרון השאלות, השתמשו בחוברת הבחינה בלבד. אסור להשתמש בגיליון התשובות או בדפים אחרים כבנייר טיוטה.
שימו לב! רק אתם אחראים לסימונים בגיליון התשובות, והוא ייקרא בדיוק כפי שמילאתם אותו. אם טעיתם וסימנתם תשובות במקום לא נכון, לא נוכל לדעת למה התכוונתם, והטופס השגוי שמילאתם הוא שיקבע את ציונכם.
החיבור
בפרק האחרון בבחינה עליכם לכתוב חיבור בעברית. נושא החיבור מופיע בעמוד האחרון של חוברת הבחינה. את החיבור יש לכתוב מצידו השני של דף התשובות. ראשית, עליכם להעתיק את נושא החיבור למסגרת המיועדת לכך בצד האחורי של דף התשובות: לפני שתתחילו לכתוב את החיבור חשוב שתקראו את הנושא בקפידה. הקפידו שהחיבור יתאים לנושא, והשתדלו לכתוב בעברית נכונה ובצורה מסודרת.
אורך החיבור צריך להיות 12-15 שורות. היעזרו במספרי השורות המופיעים על גיליון התשובות כדי לדעת כמה שורות כתבתם. הקפידו לכתוב רק במקומות המיועדים לכך ולא לחרוג מן השוליים המסומנים. עליכם לכתוב את החיבור בעיפרון בלבד, ומותר להשתמש במחק לצורך תיקונים.
אם תרצו לכתוב טיוטה, כלומר לרשום לעצמכם ראשי פרקים או נוסח ראשוני של החיבור לפני כתיבתו על גיליון התשובות, תוכלו להשתמש בכריכה החיצונית האחורית של חוברת הבחינה (המילה "טיוטה" מופיעה בראש עמוד זה). שימו לב: הטיוטה לא תיבדק.
בחינה נפרדת
נצלו את זמנכם בתבונה.
כאמור, בראש כל פרק מצוין כמה זמן מוקצב לו. בתחילת כל פרק יציינו הבוחנים את הזמן המוקצב לפתרון הפרק וירשמו על הלוח את שעת תחילת הפרק ואת שעת סיומו (לפי שעונם). הבוחנים יודיעו לכם כאשר ייוותרו עוד 5 דקות לפתרון הפרק. בתום הזמן המוקצב תקבלו הוראה לעבור לפרק הבא, ולא תוכלו לחזור עוד לפרק הקודם.
לפניכם כמה המלצות לניצול יעיל של הזמן העומד לרשותכם:
- בפרקי הברירה נסו לפתור כל שאלה בזמן סביר. אם הצלחתם – עִברו לשאלה הבאה. אם אינכם מצליחים לפתור שאלה, אל תתעכבו! זִכרו שעליכם לענות על כל השאלות בפרק. אם תתעכבו זמן רב על שאלה אחת, לא יישאר לכם די זמן לענות על שאלות אחרות. לשאלות קלות ולשאלות קשות משקל שווה בקביעת הציון, לכן אין סיבה להתעכב זמן רב על שאלה אחת. בזמן שתחסכו תוכלו, אולי, לענות על כמה שאלות אחרות.
- אם לדעתכם אתם יכולים לפתור את השאלה אך אתם זקוקים למעט יותר זמן, סמנו אותה וחִזרו אליה אחר כך. אם יישאר לכם זמן בסוף הפרק, חִזרו אל כל השאלות שסימנתם ונסו לפתור אותן.
- אם אתם מעריכים שגם אם תייחדו לשאלה זמן נוסף לא תצליחו לפתור אותה – נחשו את התשובה! הניחוש אינו חייב להיות אקראי. ייתכן שתוכלו לפסול כמה מהאפשרויות על סמך ידע חלקי, וכך להגדיל את הסיכוי שלכם לנחש נכונה. הציון בבחינה מחושב על סמך התשובות הנכונות בלבד, ואין הפחתת נקודות על תשובות שגויות. לכן, אם אינכם מצליחים לפתור את השאלה, כדאי לכם לנחש – ניחוש אינו יכול לפגוע בציונכם, אלא רק לשפרו.
- כדקה לפני תום הזמן המוקצב לפרק נחשו באקראי את התשובות לכל השאלות שעוד לא עניתם עליהן, כלומר סמנו תשובה כלשהי בגיליון התשובות בלי לנסות לפתור את השאלה או לפסול אפשרויות. עכשיו כבר אין לכם זמן, וכל מה שתוכלו לעשות הוא לסמן במהירות את התשובות החסרות בגיליון התשובות ולוודא שאומנם סימנתם תשובות לכל השאלות.
- בפרק החיבור הקדישו דקה או שתיים לחשיבה על הרעיונות שתרצו להציג. אם תחליטו להשתמש בדף הטיוטה, זִכרו שהזמן להעתקת הטיוטה לגיליון התשובות כלול בזמן המוקצב לפרק, ולא יינתן זמן נוסף לשם כך. מותר בהחלט למחוק מילים או קטעים שכתבתם על גיליון התשובות ולתקנם, אך זכרו שכתב היד חייב להיות קריא ורצף החיבור צריך להיות מובן. מעט לפני תום הזמן המוקצב למטלת הכתיבה קִראו שוב את מה שכתבתם וודאו שהכול קריא ומובן.

פגיעה בטוהר הבחינה ורמייה בבחינה
מאל"ו רואה בחומרה רבה פגיעה בטוהר הבחינות, ובכלל זה כל מעשה הפוגע בסודיות הבחינה או בשימוש בתוצאותיה, וכן כל ניסיון לקבלת ציון שלא כדין כגון העתקה בבחינה או התחזות. רמייה עשויה, בין היתר, לגרום לקבלת מועמדים מסוימים שלא כדין ולעיתים אף על חשבון מועמדים אחרים, המתאימים יותר להתקבל. למאל"ו דרכים לאיתור מעשי רמייה ופגיעה בטוהר הבחינה, ובמקרים אלו שמורה לו הזכות לפעול בכל דרך העומדת לרשותו לפי שיקול דעתו, לרבות:
א. פסילת הבחינה
ב. איסור על היבחנות בבחינות מאל"ו במשך 12 חודשים
ג. הגשת תביעה אזרחית
ד. פנייה לוועדות המשמעת במוסדות להשכלה גבוהה
לתשומת ליבכם: התחזות (כגון מקרה שבו אדם שולח אחר להיבחן במקומו) היא עבירה פלילית. חשד לעבירה כזאת גורר תלונה במשטרה ובוועדות המשמעת של מוסדות הלימוד.
אסור להעתיק או להפיץ בחינה או קטעים ממנה בכל צורה ובכל אמצעי, או ללמד אותה – כולה או חלקים ממנה – בלא אישור בכתב מאת המרכז הארצי לבחינות ולהערכה.
כל אחת מההתנהגויות הבאות יכולה להביא לידי הרחקתו של נבחן מהבחינה:
- הפרעה למהלך הבחינה
- העתקה, מתן עזרה או קבלת עזרה בפתרון הבחינה
- שימוש בעזרים אסורים, ובכללם דפים, ספרים ומילונים
- פתיחת חוברת הבחינה בלי שניתנה הוראה לכך
- מעבר מפרק לפרק בלי שניתנה הוראה לכך
- המשך עבודה על פרק לאחר תום הזמן המוקצב לו
- הוצאת חומר בחינה מכיתת הבחינה
- החזקת מכשיר אלקטרוני – טלפון נייד, מחשב, נגן מוזיקה וכדומה – בשעת הבחינה
- אי־ציות להוראות הבוחנים
אחרי הבחינה
אם לאחר הבחינה יהיו לכם הערות או תלונות בנוגע לבחינה, פנו בכתב אל המדור לפניות הציבור במרכז הארצי לבחינות ולהערכה בתוך שבוע מיום הבחינה. פניות כאלה יזכו למענה אישי.