אודות
אודות מאל"ו
ב־1981 ייסד ועד ראשי האוניברסיטאות בישראל את המרכז הארצי לבחינות ולהערכה (מאל"ו) כדי לסייע בתהליך המיון של מועמדים למוסדות להשכלה גבוהה בישראל.
לפני הקמת מאל"ו פעלה בכל אוניברסיטה יחידת מיון האחראית למבחן המיון המשמש אותה, ומועמד שנרשם לכמה אוניברסיטאות היה צריך להיבחן בכמה מבחני מיון.
הקמת מאל"ו הקלה על מועמדים הנרשמים ליותר ממוסד לימודים אחד, איגדה מומחים להערכה ולמדידה כדי לבנות מערך בחינות אחיד, מקצועי, יעיל והוגן לחיזוי ההצלחה בלימודים אקדמיים והבטיחה למוסדות האקדמיים כלים מקצועיים למיון ולהשמה של מועמדים במגוון תחומי לימוד. בכך תרמה הקמת מאל"ו לשיפור תהליך הקבלה להשכלה הגבוהה ולייעולו.
בשנים שחלפו מאז ייסודו ביסס מאל"ו את מעמדו כאחד המוסדות המובילים בעולם בפיתוח כלי מיון והערכה בכלל ובפיתוח מבחני מיון, השמה והסמכה למען מוסדות ההשכלה הגבוהה בפרט.
מאל"ו רשום כעמותה שחבריה הן האוניברסיטאות המייסדות: אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אוניברסיטת בר-אילן, אוניברסיטת חיפה, האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת תל אביב והטכניון.
מאל"ו הוא מוסד ציבורי ללא כוונת רווח (מלכ"ר) הממומן כולו מדמי הבחינות שהוא עורך ומפעילויותיו האחרות, ושום גורם חיצוני אינו תומך בו.
מטרות העמותה
- בנייה והפעלה של מערכות מיון וברירת מועמדים ללימודים במוסדות להשכלה גבוהה
- מתן ייעוץ ושירותי מדידה, מיון, הערכה וברירה למוסדות חינוך ולארגונים אחרים כדי לפתח את הידע והניסיון של העמותה
- עריכת מחקרים בנושאים הנוגעים למערכות המיון והברירה של המוסדות להשכלה גבוהה ושל הארגונים האחרים לעיל
- עריכת מחקרים בנושאים אחרים הנוגעים למוסדות להשכלה גבוהה.
- מתן שירותים לחברי העמותה על פי החלטת הוועד המנהל ובהתאם למדיניות האסיפה הכללית
נוסף על מטרות אלו, מאל"ו מבקש לפעול לקידום תחום הבחינות, המדידה וההערכה בישראל.
מבנה ארגוני
גופי ההנהלה והייעוץ של מאל"ו

ועדות מלוות קבועות
מאל"ו נעזר במספר רב של ועדות מלוות, המייעצות לו בתחומי פעילותו.
- מועצה מדעית בין־לאומית: חברי הוועדה הם מומחים בפסיכומטריקה מהשורה הראשונה בארץ ובחו"ל. תפקיד הוועדה לסקור את הפעילות המקצועית של מאל"ו, לבקרה ולהעמיד אותה על הרמה הגבוהה ביותר. אחת לשלוש שנים הוועדה מתכנסת לשלושה ימי דיונים.
- פורום ראשי יחידות מיון: חברי הוועדה הם נציגי יחידות הרישום, הקבלה והמיון משש האוניברסיטאות המקימות של מאל"ו וראש מדור מבצעים במאל"ו. הוועדה מתאמת בין מאל"ו לבין מוסדות הלימוד ומסייעת בתכנון ובהיערכות לקראת תפעול מערך הבחינות.
- ועדת מחשב: חברי הוועדה הם מומחים בתחומי המחשוב. מנכ"לית מאל"ו מרכזת את הוועדה, ונציגים בכירים ממדור מערכות מידע במאל"ו משתתפים בדיוניה. הוועדה מייעצת למאל"ו בנושאי מחשוב, טכנולוגיה, תקשורת ואבטחת מידע.
- ועדת ההיגוי של מתא"ם: חברי הוועדה הם נציגי מוסדות הלימוד המעניקים תארים מתקדמים בפסיכולוגיה. הוועדה קובעת את הנהלים ואת העקרונות המנחים של מבחן מתא"ם (מבחן הקבלה ללימודי תואר מתקדם בפסיכולוגיה) ומאשרת את גרסתו הסופית.
- ועדת קרן מאל"ו: חברי הוועדה הם שלושה חוקרים בכירים במאל"ו ושני נציגים בכירים של הקהילה האקדמית, והם בעלי ידע וניסיון בתחומי המחקר הפסיכומטרי והמדידה וההערכה החינוכית. הוועדה אחראית לניהול קרן מאל"ו, והיא קובעת את מדיניות הענקת המענקים, מפרסמת קולות קוראים להגשת בקשות למענק וממנה את חברי ועדת השופטים של הקרן בכל שנה.
אודות
תחומי פעילות
מאל"ו מספק שירותים מגוונים בתחום המדידה וההערכה, ובהם השירותים האלה:
- פיתוח ותפעול של כלי מדידה והערכה
מאל"ו מפתח ומתפעל כלים ומערכים למדידה למען מוסדות ההשכלה הגבוהה וגורמים אחרים. פיתוח כלי המדידה מקיף את חיבור המבחנים, תרגומם והגהתם, העברה ניסיונית של שאלות ומטלות וניתוח של תוצאותיה והפקת גרסת מבחן סופית. תפעול כלי המדידה מקיף את ניהול מערך ההרשמה והשיבוץ, הפקת חוברות בחינה או גרסאות ממוחשבות שלהן, קביעת התאמות לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, העברה של הבחינות, ציינון, בקרת איכות ודיווח ציונים.
מאל"ו מוביל את מרבית החידושים בארץ בתחום המדידה וההערכה, ובכלל זה מבחנים ממוחשבים ואדפטיביים, מבחנים לאבחון לקויות למידה, סימולציות התנהגותיות, ניתוח ממוחשב של תוצרי כתיבה ועוד.
- ביצוע פרויקטים במדידה ובהערכה
מאל"ו מבצע פרויקטים מגוונים בתחום המדידה וההערכה למען מגוון גורמים, ובכללם מוסדות אקדמיים, משרדי ממשלה, עמותות וגופים ציבוריים ופרטיים.
למידע נוסף
- עריכת מחקרים בנושאי מיון, השמה, הסמכה והערכה
מאל"ו עוסק במחקר יישומי שוטף המוקדש לבדיקת איכות הבחינות שהוא מופקד עליהן, ובכלל זה מחקרי תוקף, מחקרי הוגנות ומחקרי בקרת איכות. נוסף על כך, מאל"ו עורך מחקרים תאורטיים ויישומיים בתחום המדידה וההערכה כדי להרחיב את הידע בתחום.
למידע נוסף
- מתן שירותי ייעוץ בתחום המדידה וההערכה
מאל"ו מספק שירותי ייעוץ בתחום המדידה והערכה למגוון גורמים בארץ ובחו"ל, ובכללם מוסדות אקדמיים, משרדי ממשלה, עמותות וגופים ציבוריים ופרטיים.
למידע נוסף
- הוראה והכשרה בתחום המדידה וההערכה
מאל"ו משמש מקום להתנסות מעשית לתלמידים לתארים מתקדמים בתחומי המדידה וההערכה, מציע לימודי תעודה בתחום הפסיכמטריקה, ועורך סדנאות שוטפות בכתיבת מבחנים אקדמיים לסגל האקדמי של מוסדות להשכלה גבוהה. מומחים ממאל"ו מלמדים קורסים במדידה והערכה במוסדות להשכלה גבוהה, והם מנחים סטודנטים בכתיבת עבודות סמינריוניות ועבודות גמר לתארים מתקדמים.
מומחים מטעם מאל"ו מרצים בפורומים אקדמיים, מפרסמים מחקרים בכתבי עת מדעיים, מציגים את מחקריהם בכנסים מדעיים בארץ ובחו"ל ומשתתפים במיזמים בין־לאומיים, והם חברים בוועדות מקצועיות בארץ, במועצות מנהלים של ארגונים בינלאומיים ובמערכות כתבי עת מדעיים בין־לאומיים.
אודות
סגל מאל"ו
במאל"ו כ-135 עובדים, מהם כ־10 פסיכומטריקאים מומחים בעלי תואר שלישי שלרובם ניסיון של 30 שנה ויותר בתחום, כ־30 מפתחי מבחנים, כ־12 חוקרים, רובם בעלי תואר שני המתמחים בתחומי דעת מגוונים וכ־15 מומחי תוכנה. נוסף על אלה צוות מאל"ו כולל מומחים באבחון לקויות למידה, בקרי איכות, עורכי לשון ומתרגמים, וכן אנשי מנהלה, כספים, כוח אדם, לוגיסטיקה ותחזוקה.
סגל בכיר
ד"ר ענת בן־סימון
תפקיד: מנכ"לית מאל"ו
השכלה: תואר ראשון בסטטיסטיקה ופסיכולוגיה, תואר שני בפסיכולוגיה קלינית ותואר שלישי בפסיכומטריקה
תחומי התמחות: יישומים טכנולוגיים במדידה ובהערכה, הערכת תפקודים שפתיים, אבחון לקויות למידה
מידע נוסף: ד"ר בן־סימון לימדה במוסדות להשכלה גבוהה שנים רבות, והיא מנחה סטודנטים בעבודות גמר. בעבר כיהנה כיו"ר האגודה הישראלית לפסיכומטריקה, וכיום היא מכהנת כנשיאת האגודה הבין-לאומית להערכה חינוכית IAEA.
ד"ר אבי אללוף
תפקיד: סמנכ"ל וראש מדור ציונים

תיאור התפקיד: אחראי על ריכוז פניות מגורמי חוץ, הפקת מרכזי הערכה וקרן המחקר של מאל"ו. בנוסף אחראי על ניהול תהליך חישוב הציונים של בחינות מאל"ו ועל כיול ודיווח הציונים למוסדות להשכלה גבוהה ולנבחנים. אחראי על פרויקט לימודי התעודה בפסיכומטריקה.
השכלה: תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה, תואר שלישי בפסיכומטריקה
תחומי התמחות: חישוב ציונים וכיול, בקרת איכות על ציוני הבחינות, מעקב אחר מעריכי בחינות, תפקוד דיפרנציאלי של שאלות במבחנים, התאמת בחינות למגוון שפות, השפעת מבחנים על החברה.
מידע נוסף: ד"ר אללוף מלמד שנים רבות בבית הספר למדעי ההתנהגות (תואר ראשון ושני) במכללה האקדמית תל אביב יפו. בעבר כיהן כיו"ר האגודה הישראלית לפסיכומטריקה וערך את כתב העת של ארגון International Journal of Testing - ITC. חבר בוועדה המייעצת של בחינת הקבלה לאוניברסיטאות SweSAT בשבדיה.

ד"ר רות פורטס
תפקיד: ראש מדור בחינות
תיאור התפקיד: אחראית לפיתוח הבחינה הפסיכומטרית ולתרגומה לחמש שפות, וכן לפיתוח בחינות כגון אמי"ר, יע"ל, מימ"ד ו־רמ"א
השכלה: תואר ראשון בפסיכולוגיה, תואר שני בפסיכולוגיה קלינית, תואר שלישי בחינוך
תחומי התמחות: הערכת שפה, פיתוח מבחנים רחבי היקף
מידע נוסף: ד"ר פורטס לימדה קורס שנתי בהערכת שפה במוסד להשכלה גבוהה והעבירה סדנאות על פיתוח שאלות למבחנים בכל הארץ. היא השתתפה בפרויקט ECOSTAR, שהפיק מסגרת מושתתת CEFR להוראת אנגלית במוסדות להשכלה גבוהה בארץ.
מר נמרוד עשת 
תפקיד: ראש מדור מבצעים
תיאור התפקיד: אחראי לניהול המערך התפעולי של הבחינות שמאל"ו עורך בארץ ובחו"ל
השכלה: תואר ראשון במדעי הקוגניציה ובשפה וספרות ערבית, לימודי תעודה בפסיכומטריקה
תחומי התמחות: פיתוח פריטי בחינה סגורים ופתוחים במבחנים רחבי היקף, כתיבה ועריכת
טקסטים, ארגון ותפעול בחינות
מידע נוסף: בעבר היה ראש צוות במדור בחינות בתחום המילולי, ולאחר מכן שימש כראש המדור לפניות הציבור.

מר נדב בלום
תפקיד: מנהל מדור מערכות מידע
השכלה: תואר ראשון במדעי המחשב ופסיכולוגיה, תואר שני בקרימינולוגיה
תחומי התמחות: פיתוח אפליקציות, מבחנים ממוחשבים, עיצוב בסיסי נתונים
מידע נוסף: שימש בעבר כראש יחידת המבחנים הממוחשבים
גב' אסתר כהן
תפקיד: ראשת המדור לפניות הציבור
תיאור התפקיד: אחראית למתן מענה ענייני ואוהד לציבור הפונים המבקשים לקבל מידע על בחינות או להביע השגות על הטיפול שניתן להם במאל"ו
השכלה: תואר ראשון בכלכלה ומדעי המדינה, קורסים והשתלמויות בפסיכולוגיה
תחומי התמחות: מענה לציבור הפונים למאל"ו בכתב ובע"פ, בירור מקיף של השגות, תלונות ונהלים תוך ניהול תקשורת עם כל הגורמים הרלוונטים במאל"ו ועם גורמי חוץ
מידע נוסף: אסתר עבדה ביחידה לבחינות מותאמות, נתנה מענה לפונים שלהם מגבלות פיזיות או לקויות למידה. התמחתה בניהול שיחות קשות ומורכבות.
בנוסף, אסתר אחראית על ניהול אתר התוכן של מאל"ו.

ד"ר צור קרליץ
תפקיד: ראש מדור מחקר ופיתוח
תיאור התפקיד: אחראי על ניהול וביצוע מחקרים הקשורים לתחומי הפעילות ולקידום פרוייקטים חדשים של מאל"ו. מפקח על יחידת הערכת תכניות ועל יחידת עיבוד שפה טבעית. הפסיכומטריקאי הראשי של יחידת ניתוח ודיווח נתונים עבור הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה). שותף במיזם לימודי התעודה בפסיכומטריקה.
השכלה: תואר ראשון בניהול ופסיכולוגיה, תואר שני בסטטיסטיקה יישומית ובפסיכולוגיה כמותית, תואר שלישי בפסיכומטריקה
תחומי התמחות: מודלים פסיכומטריים, ניתוחי פריטים, ציינון וכיול, תיקוף, הסכמה בין שופטים, הערכה בכיתה, מיון להשכלה הגבוהה, הערכת תכניות
מידע נוסף: בעבר עבד ד"ר קרליץ במכוני מחקר בארה"ב, שם עסק בפיתוח כלי מדידה למסגרות חינוכיות, ובמחקר על תכניות לימוד והשתלמויות מקצועיות למורים. כיום הוא מלמד במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית.
ד"ר אביטל מושינסקי
תפקיד: ראש יחידת מרו"ם – מרכזי הערכה ומיון
תיאור התפקיד: אחראית לפיתוח מבחני הקבלה לבתי הספר לרפואה ולהרצתם, מייעצת לגופים חיצוניים בפיתוח מערכות מיון להערכת משתנים לא קוגניטיביים
השכלה: תואר ראשון בפסיכולוגיה וביולוגיה, תואר שני בפסיכולוגיה קלינית-רפואית ותואר שלישי בפסיכולוגיה קוגניטיבית בנושא קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות.
תחומי התמחות: פיתוח מבחנים ממוחשבים ואדפטיביים, פיתוח מרכזי הערכה, מדידת משתנים לא קוגניטיביים, תוקף, מהימנות והוגנות של מבחנים לא קוגניטיביים
מידע נוסף: ד"ר מושינסקי היא פסיכולוגית קלינית מומחית. בעבר לימדה באוניברסיטה העברית ובמכללת דוד ילין וכיהנה כחברת ועדת ביקורת באגודה הישראלית לפסיכומטריקה.

ד"ר יואל רפ
תפקיד: חוקר בכיר וראש יחידת מבחנים ממוחשבים
תיאור התפקיד: עריכת מחקרים בתחומי המדידה וההערכה החינוכית והפסיכולוגית (פסיכומטריקה) ופיתוח של מתודולוגיות פסיכומטריות. אחראי על מערכות פיתוח והרצה של מבחנים ממוחשבים והטמעתן.
השכלה: תואר ראשון בפסיכולוגיה וסטטיסטיקה, תואר שני בפסיכולוגיה מחקרית, תואר שלישי בפסיכולוגיה קוגניטיבית.
תחומי התמחות: פיתוח מבחנים של כישורים קוגניטיביים ושל הישגים לימודיים, פיתוח והטמעה של מבחנים ממוחשבים ובכלל זה מבחנים אדפטיביים, ציינון וכיול, תאוריות פסיכומטריות, תרגום מבחנים, ניהול ופיתוח מבחנים רחבי היקף, מבחנים בינלאומיים, הוגנות במבחנים, הצבת תקנים, פערים בין-מגדריים.
מידע נוסף: ד"ר רפ היה בין מייסדי הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך, ושימש בה כמנהל אגף המבחנים בשנים 2006-2018. ד"ר רפ לימד שנים רבות באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטה הפתוחה. הוא כיהן כיו"ר האגודה הישראלית לפסיכומטריקה (אפ"י) בשנים 2014-2015 ושימש כחוקר בארגון ה-OECD במסגרת מלגת Thomas Alexander Fellowship. ד"ר רפ הוא חבר בתכנית המדיניות בתחום החינוך של מרכז טאוב.